Siema . Czytałem ze najlepszym olejem jest oliwa z oliwek i olej lniany . To więc jaki olej jest najzdrowszy do smazenia a jaki na zimno . Czy mozna używać tylko jeden olej do wszystkiego np. oliwe z oliwek.
Mamy przykładowo dwa specyfiki: http://www.sfd.pl/sklep/Berkley%26Jensen_Bezkaloryczny_olej_do_sma%C5%BCenia-opis914.html http://www.sfd.pl/sklep/PAM_Conagra_Foods_PAM_cooking_spray-opis3211.html 1. Czym one się różnią poza marką, objętością i ceną? (PAM o wiele droższy). Zastanawia mnie też skład: olej rzepakowy, etanol, lecytyna sojowa, gaz [...]
Witam, czytalem troche o tej oliwie i mam problem. Teraz uzywam do smazenia tej oliwy z makro gaca d'oro czy jakos tak :P no i czy jest opłacalne uzywac jej do smazenia, skoro podobno przy smazeniu traci ona swoje wlasciwosci? i czy zamienic ja na ten olej ryzowy? jesli tak, to jaki polecacie i ile on mniej-wiecej kosztuje? pozdrawiam
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się jaki olej jest najzdrowszy do smażenia, z tego co udało mi się wyczytać to najzdrowszymi są: oliwa z oliwek, masło, smalec i tłuszcz palmowy (kokosowy). Co o tym sądzicie? Od dłuższego czasu smażę głównie filety z kurczaka na oliwie. Czy to rzeczywiście zdrowe? Pozdrawiam
[...] co się bardziej nada na diecie?Nie mam narazie jakoś szczególnie obranego celu diety np. masa lub redukcja ale zastanwiam sie co bardziej nada jako zdrowy składnik podczas smażenia różnych potraw.Zastanwiam się pomiędzy olejem kokosowym/olejem ryżowym a oliwą z oliwek(zapomniałem dodać w temacie jeszcze masło...Chodzi o masło klarowane). Co [...]
[...] (zakładając że ok 80% tłuszczu przy smażeniu przechodzi do potrawy, a jedna łyżka to 10g) i mamy w ten sposób załatwioną sprawę tłuszczu na dany posiłek? Czy podczas smażenia tłuszcz traci jednak właściwości i lepiej udusić te warzywa na patelni na samej wodzie i potem do gotowego posiłku dodać łyżkę zimnego tłuszczu? Jeśli kogoś nurtuje [...]
Siemanko ! ;) Mam do was dziwne pytanie . A głównie chodzi mi o olej do smażenia (co dzień smaże piersi z kurczaka zużywam do tego około 70-80g oleju). Mam takie makro : 2185kcal, 285g węgli,163g białka i 48,5g tłuszczy. Lecz przez ten olej 70-80g - 720kcal i 70-80g tłuszczu rujnuje moje makro bo tak mam wszystko elegancko. I nie wiem czy olej mam [...]
Ostatnio w sklepie widziałam Ramę Smaż jak szef kuchni Z mixem oleju i oliwy. Co sądzicie o tym produkcie? Można go używać do smażenia? Skład: oleje roślinne (rzepakowy (63,7%), całkowicie utwardzony rzepakowy (2%)), woda, oliwa z oliwek, sól (1,5%), emulgator , regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty, witaminy A i D, barwnik (karoteny)
Witam, Ostatnio wpadłem na all... na takie patelnie z kółkiem czerwonym w srodku, wogóle nie wiedziałem wczesniej ze takowe istnieją, jak wygląda przyzadzanie posiłku na takim sprzęcie, naprzykład smażac jajka to rozbijam je tlyko na patelni bez zadnych dodatków typu masło lub oliwa, tak samo kotlety schabowe nie potrzeba nic dodawac?,
Mam mały dylemat. Wprowadzam się w stan ketozy. Smażę na gęsim smalcu i nie wiem jak go mam wliczać w tabelę kaloryczną. W końcu tylko na nim smażę a jego większość zostaje na patelni a przynajmniej tak mi się wydaje. Smażę na nim karkówkę i wątrobę. Jak mam policzyć wartość tych gram tłuszczu użytych do smażenia ? Ktoś pomoże ?
dobrze zabezpieczy sie czlowiek jak posmaruje sie olejem do smazenia przed wyjsciem na slonce na opalanie sie, chodzi oto ze chce naturalnie sie opalic bez kosmetykow i kasy nie mam na nie, w teorii tlusty olej jest to powinien byc ok? nie znam sie :'-( bez smiania sie
Siema szukam patelni na której można smażyć bez tłuszczu, w ogóle nie znam się na tym ona się nazywa teflonowa ? czy ceramiczna? Która będzie najlepsza smażę głównie pierś z kurczaka i z rana omleta, ile taka patelnia może kosztować ?
Witam na czym smazycie kurczaka, jajecznicę, inne miesa? Ja używam oleju kokosowego ale teraz w planie od dietetyka dostałem przepis z Oliwię z oliwek, tylko od dawna wiem że na oliwie nie można długo smazyc nadaje się najbardziej do krótkiego smażenia.
Jeśli szykuje sobie posiłki na cały dzień i smażę dwa rodzaje mięsa (pierś z indyka i mieloną wołowinę) na 10 gramach oleju kokosowego to jak liczyć te 10 gram tłuszczu? Po 10 gram do wołowiny i indyka czy po prostu całe 10 gram w całodzienny bilans kaloryczny?
jakis pomysl? kiedys jakis mialem dobry, ale zapomnialem nazwy i z czego to bylo... smalec wiem..ale chodzi mi o tluszcz plynny, zebym mogl np marynate zrobic a potem wrzucic to na grill albo do piekarnika
Cześć wszystkim, macie jakieś opinie na temat sprayu do smażenia? Bardzo zmienia smak pożywienia? Proszę o waszę zdanie ;) i jaki rodzaj i firmę polecacie ;)? Zmieniony przez - Szym4n w dniu 2016-05-08 10:54:15
Hej, jaką patelnie kupić do smażenia ? Mam obecnie parę jakiś zwykłych oraz patelnię wok - na woku smaży się ok ale nie wszystko, a szukam takiej do której nic się nie będzie przylepiało. Pozdro